Menu Sluiten

International babywearingweek 2020 – waarom dragen zo fijn is

Het is international babywearing week! Tijd om mijn geliefde draagdoeken eens in het zonnetje te zetten. Want geliefd zijn ze zeker. Dragen is zo fijn en heeft zoveel voordelen. En het mooie is, je kunt prima dragen én werken aan betere slaap voor jouw kleintje. Wat is er dan zo fijn aan dragen? Lees er alles over in mijn blog hieronder. 

Heerlijk knuffelen in de draagdoek, fijner kan het niet

Toen ik zwanger was van Thijs had ik er wel over gehoord, dragen. Ik begreep dat het fijn moest zijn, maar heb me er toen verder weinig in verdiept. Ik heb Thijs een paar keer gedragen met een rekbare draagdoek, maar zowel Thijs als ik vonden het nog niet echt ‘wauw’. Mijn liefde voor dragen is eigenlijk pas echt begonnen toen ik er achter kwam dat Floor in de draagdoek wél rustig werd en niet hoefde te huilen. Ik kocht toen een geweven doek… en na die ene doek, volgden er al snel meer. Je moet iets te kiezen hebben hè 😉

Natuurlijk hebben wij ook een hele fijne kinderwagen, maar Floor verkoos de draagdoek absoluut boven de kinderwagen. En nu begrijp ik dat wel, want dragen heeft veel voordelen. Namelijk:

  • Dragen bevordert een veilige hechting tussen ouder en kind. Doordat je je kleintje dichtbij je draagt en lichamelijk contact hebt met elkaar, ontstaat er bij zowel ouder als kind een verhoging van het knuffelhormoon ‘oxytocine’. Oxytocine verlaagt gevoelens van angst, verlaagt de bloeddruk, verlaagt het stresshormoon cortisol en verhoogt de sociale interactie wat een veilige hechting ten goede komt. Voor papa’s kan dragen dus ook een super fijne manier zijn om een band op te bouwen met hun kleintje;
  • Uit meerdere Amerikaanse onderzoeken komt naar voren dat kleintjes die gedragen worden significant minder huilen dan kleintjes die niet gedragen worden. Ongeveer 6 weken na de geboorte, wanneer veel baby’s een huilpiek hebben, zouden baby’s die gedragen worden zelfs 43% minder huilen dan kleintjes die niet gedragen worden! Ik kan hier uit eigen ervaring met Floor zeker over meepraten;
  • Dragen heeft een positief effect op de fysieke ontwikkeling van kleintjes. Doordat baby’s zich in een verticale positie bevinden tijdens het dragen, worden de spieren in de nek, rug en heupen vanzelf meer getraind (op een veilige manier), waardoor kinderen die gedragen worden vaak al sneller een betere hoofd- en rompbalans hebben;
  • Dragen verlaagt de kans op een latere heupdysplasie aanzienlijk, doordat de beentjes in de zogenaamde M-houding zitten (dus de knietjes hoger dan de billen, als een kikkertje). Deze houding, waarbij het ruggetje wat gebogen is, is goed voor de ontwikkeling van de heupjes;
  • Dragen heeft ook een positief effect op de mentale ontwikkeling van kleintjes. Dragen biedt veiligheid en bescherming, wat een belangrijke basis vormt voor de ontwikkeling van kinderen. Zo kan je kleintje vanuit een veilige plek, lekker bij papa of mama, de wereld ontdekken op grote mensen hoogte. Zo krijgt hij meer mee van de sociale interactie tussen mensen, waar hij vervolgens weer van kan leren;
  • Kleintjes die last hebben van fysieke onrust zoals reflux, vinden het zitten in de draagdoek of draagzak vaak erg prettig door de verticale houding die ze dan hebben. Baby’s met reflux liggen over het algemeen niet graag omdat er dan meer maagzuur terugstroomt de slokdarm in, wat heel erg pijnlijk is;
  • En dan een heel praktisch voordeel: je hebt je handen vrij. Een gezin met jonge kinderen is vaak erg druk. Als je dan weer zo’n drukke dag hebt maar je kleintje wil graag bij je zijn, dan is de draagdoek de ideale manier om nog wat gedaan te krijgen, terwijl je kleintje tegelijkertijd lekker bij jou knuffelt;
  • Een draagdoek- of zak is ruimtebesparend. Een dagje weg betekent vaak een volle kofferbak met luiers, kleding, eten, spuugdoekjes etcetera. Een kinderwagen neemt dan enorm veel ruimte in beslag, terwijl je een draagdoek of draagzak gemakkelijk meeneemt, zelfs in je luiertas;
  • Het is misschien een kwestie van smaak, maar een draagdoek of draakzak vind ik ook erg mooi. Je hebt ze in alle soorten, maten, printjes en kleurtjes. De keuze is reuze! Dat is tegelijkertijd ook wel een nadeel in mijn geval, want dit maakt ook hebberig, haha; 
  • Veel kleintjes slapen heerlijk in de draagdoek of draakzak. 
De wereld ontdekken op grote-mensenhoogte

Maar hoe zit het dan met dat slapen? Want als slaapcoach wil je toch graag dat baby’s in hun eigen bedje slapen?

Ja, het is fijn als een kleintje in zijn of haar eigen bedje (of in de cosleeper) kan slapen, want je kunt moeilijk de hele nacht dragend rondlopen, je zal zelf ook een keer moeten slapen als ouders. Maar dit betekent niet dat de draagdoek of draagzak geen geschikt middel is om te gebruiken voor baby’s. Zeker als er sprake is van fysieke onrust of als er veel weerstand is tegen het bedje, beginnen we met ‘slapen hoe dan ook’, binnen het juiste ritme voor jouw kleintje. Zo gaan we het slapen in het eigen bedje niet forceren, zeker als een kleintje net in een onrustige periode zit. Uiteindelijk, zeker als daar bij jullie als ouders een hulpvraag ligt, gaan we daar natuurlijk wel naartoe werken. Maar dat doen we altijd liefdevol en in kleine, behapbare stapjes.

Als ik een draagdoek wil aanschaffen, waar moet ik dan beginnen? Of kan ik beter een draagzak kopen?

Zoals ik hierboven ook al verteld heb, de keuze is reuze! Voor ieder budget is er genoeg te vinden. Persoonlijk vind ik geweven draagdoeken veel fijner dragen dan rekbare doeken, zeker bij kindjes ouder dan 3 maanden. Het is goed om bij de aanschaf van een draagdoek te kijken naar het materiaal; is het bijvoorbeeld 100% katoen, dan mag de doek in de wasmachine. Bij doeken met wol of zijde is dat weer ingewikkelder, maar die doeken zijn natuurlijk wel vaak weer zachter. Verder is het handig om te kijken naar de dikte van de doek. Hoe dikker de doek, hoe lastiger knopen (als beginneling). Zeker bij kleine baby’tjes. Wat dikkere doeken hebben dan wel weer als voordeel dat het comfortabeler dragen is bij een wat zwaarder/ouder kleintje. 

Dan zijn er natuurlijk ook nog draagzakken. Het voordeel van een draagzak is dat die over het algemeen wat sneller aan- en uit te doen zijn en zijn ook geschikt voor personen die geen verstand hebben van dragen (bijvoorbeeld de oppas, opa/oma). Let bij de aanschaf van een draagzak wel op dat je een ergonomische draagzak koopt. Er zijn helaas ook een aantal draagzakken te koop die niet ergonomisch zijn, dus waar je kleintje geen geschikte houding in heeft. 

twee van de draagdoeken uit mijn ‘collectie’

Is dat knopen niet ingewikkeld?

Dat valt reuze mee! De eerste paar keren dat je het doet kan het wat onwennig zijn en ingewikkeld lijken. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt, heb je je kleintje binnen een mum van tijd in de doek zitten en is het een fluitje van een cent. Er staan op youtube een heleboel handige filmpjes waar uitgelegd staat hoe je een draagdoek kunt knopen. Oefen dan wel eerst even met een pop/knuffel of samen met iemand die ervaring heeft met dragen. Daarnaast kan ik je aanraden om een draagconsult te boeken bij een draagconsulent als je echt goed wil weten hoe het moet. De meeste draagconsulenten hebben ook verschillende doeken en draagzakken die je kunt proberen om aan te voelen wat voor jouw prettig is. Bij de vereniging van draagdoekconsulenten kun je een consulent zoeken in jouw regio. 

Het knopen van de draagdoek

Wat is jouw ervaring met dragen? Vind jij het ook zo fijn?

Wil je meer weten over dragen, in combinatie met het slapen van je kleintje, neem dat contact met me op.

Liefs, Melany

SlaapKleintjeSlaap